Tapanin autoradion kuudesta muistipaikasta kaksi tyhjeni joulukuussa, kun sekä Sävelradio että Radio City lopetettiin. Ne eivät siis lopettaneet, vaan ne LOPETETTIIN. Ja miksi, koska valtioneuvosto niin päätti.
“Vastaavantyyppistä asianomaista kohderyhmää palvelevia ohjelmistoja on kuitenkin tarjolla paikallisessa radiotoiminnassa koko maassa.”
- kuului Sävelradion toimilupahakemuksen hylkäämisperustelu. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että valtioneuvoston päätös oli laillinen, eikä valitus vaikuttanut asiaan. Näin päättyi Suomen ensimmäisen ja vanhimman kaupallisen radion, Radio Cityn taival, sekä nuoremman, nousujohteisella uralla olleen Sävelradion elämä. Puoli miljoonaa viikoittaista kuuntelijaa etsiköön uuden aseman. Sävelradion vuosi sitten ostanut MTV ilmoittaa lopettamisen aiheuttavan ainakin viiden miljoonan euron menetykset, ja työttömäksikin tietenkin jäi radion kolmekymmentä työntekijää. Onko tällaista pakko sietää?
Toimilupahakemuksen hylkäämisperustelu on sinänsä mielenkiintoinen. Ajatelkaa, jos samaa logiikkaa sovellettaisiin vaikka huoltoaseman lupahakemukseen. “Emme voi myöntää uutta ympäristölupaa, koska vastaavantyyppistä asianomaista kohderyhmää palvelevia huoltoasemia on kuitenkin tarjolla jo ennestään koko maassa.” Tai hammaslääkäri, tai ravintola, tai sähköasennusliike, tai mikä tahansa luvanvaraista liiketoimintaa tekevä yritys.
Otetaan tähän vielä Liikenne- ja viestintäministeriön yksi arvo:
Linjakkuus:
Liikenne- ja viestintäministeriössä pidetään tärkeänä rehellisyyttä ja sanansa pitämistä. Ministeriön toiminta on sekä johdonmukaista että luotettavaa ja kaikkien kohtelu on oikeudenmukaista ja tasapuolista.
Onko linjakasta ensin myöntää toimilupa, ja sitten seuraavalla kierroksella evätä se, vaikka “Vastaavantyyppistä asianomaista kohderyhmää palvelevia ohjelmistoja” on varmasti jo ensimmäisen toimiluvan myöntämisen aikaan ollut tarjolla paikallisessa radiotoiminnassa koko maassa.
Joten, jos tätä ei halua sietää, nyt sen osoittamiseen on loistava tilaisuus maaliskuun eduskuntavaaleissa. Ei pidä äänestää Susanna Huovista, jos on eri mieltä hänen tekemästä toimipulapäätöksestä. Kannattaa kertoa kaikille kavereillekin, ettei pidä äänestää Susanna Huovista. Mikään ei tietenkään takaa, että seuraava liikenneministeri olisi vastaavassa tilanteessa fiksumpi, mutta onpahan yritetty.
Tietenkin, radioaalloilla jaetaan niukkuutta, koska kanavien määrä on rajallinen eikä sitä voi nykyisestä merkittävästi lisätä. Tässä auttaisi digiradio, joka kuitenkin oli ja meni. Se toimi jonkin aikaa mutta kukaan ei siitä kiinnostunut. Olisi ehkä kannattanut.
Mielenkiintoista tulee olemaan langattomien laajakaistaverkkojen vaikutus radiotoimintaan. Niillä kun voi välittää myös radio-ohjelmaa, lukuisia nettiradioitahan on jo olemassa. Kunhan avoimet langattomat verkot leviävät ja alkavat peittää, ensin kaupunkialueita, niin siinä on jakelukanava myös nettiradioille. Joku keksii valmistaa kannettavan soittimen, joka kytkeytyy langattomaan verkkoon ja etsii sieltä radiokanavat kuunneltavaksi. Ominaisuus olisi helppo ohjelmoida vaikka jo olemassa oleviin älypuhelimiin.
VAPISE DIGITA, JA LIIKENNEMINISTERIÖ, WLAN TULEE JA JYRÄÄ TEITIN!!!
Muualla:
MTV3 uutiset, 31.5.2006
KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS, 1.12.2006
Nettisanomat
Susanna Huovinen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti