tiistai 23. tammikuuta 2007

Ripeää toimintaa!

Vasta eilen illalla täällä peräänkuulutettiin Suvilahden alueen ottamista kulttuurikäyttöön, ja jo tämän päivän Hesarissa siitä oli iso juttu. Kiitettävän nopeaa reagointia, etten sanoisi. Sujuisivatpa kaikki asiat yhtä joutuisasti.

Juttu alkaa hienolla kuvalla heti etusivulla, jossa näkyy Suvilahden alue sekä molemmat Hanasaaret. Kuvaa kannattaa hiljentyä hetkeksi katsomaan. Vastaavaa aluetta ei tiettävästi ole muualla koko Euroopassa. Kolmen sukupolven voimalaitokset ja kaasulaitos, sata vuotta energiantuotannon historiaa katkeamattomana janana viime vuosisadan alusta tähän päivään. Nyt maisema on päätetty rikkoa. Jos samasta suunasta otetaan kuva joskus viiden vuoden päästä, Hanasaari A on poissa, eikä Hanasaari B:stä näy kuin piippu. Muu osa laitoksesta peittyy jättiläismäisten hiilisiilojen taakse. (Eli kuvan tekstissä on virhe: “Hiilikasa siirtyy maan alle”). Kuvan keskellä on uusi lämpökeskus ja sen uusi satametrinen piippu jatkamassa alueen teollisuusperinnettä.

Tekstistä kävi ilmi, että jo 1999 kaupunkisuunnitteluvirasto teetti selvityksen, jossa kävi ilmi, että Suvilahden voimalaitoksen ja kaasulaitoksen alue soveltuu erityisen hyvin kulttuuritoiminnoille. Hyvähän se on, että selvityksiä tehdään. Tuon nyt vain näkee kuka tahansa kuka viitsii mennä katsomaan. Ehkä tässä onkin se ongelma? Nämä suunnitelmia ja päätöksiä tekevät henkilöt eivät viitsi mennä itse katsomaan? Sellaistakin on sattunut, Tapani tietää kertoa. Mielihyvin, teettäkää niitä selvityksiä, jos sillä tavalla säästytään enemmältä tuholta. Selvitysten tekemättä jättäminen on kaikkein pahinta.

“Pajunen palasi Suvilahden alueen mahdollisuuksiin valtuustossa, kun siellä vaadittiin Hanasaari A:n säilyttämistä.” Paskapuhetta, eikä vaadittu. Siellä vaadittiin Hanasaari A:n säilyttämisen mahdollisuuksien ja eri vaihtoehtojen selvittämistä. Ei muuta. Sillä kertaa ei selvityksiä tehty, joten pieleen meni se Mahdollisuus, toista ei tule, koska Suvilahti ei korvaa Hanasaarta. Mutta kaapelitehtaaseen Suvilahtea kuitenkin kehdataan verrata. Jottei totuus unohtuisi, palauttakaamme mieleen, että kaapelitehdas itse asiassa oli tarkoitus purkaa. Siitä nousi kuitenkin liian kova meteli, että poliitikotkin viimein ymmärsivät pitää turpansa kiinni. Samalla tavalla kävi Hämeenlinnan verkatehtaan kanssa, piti purkaa, mutta parhaillaan sinne rakennetaan kulttuuritoimintoja. Joten vertaus Suvilahti - Kaapelitehdas ontuu siinä mielessä, että Suvilahtea ei ollut tarkoitus purkaa, kukaan ei ole joutunut taistelemaan eikä pitämään meteliä sen puolesta. Outoa….

Hesarissa ei sanottu mitään aikataulusta. Milloin on lupa odottaa muutakin kuin puhetta ja kauniita kuvia? Todennäköisesti 5-10 vuotta vielä menee, kaupunkisuunnittelu on pitkäjänteistä toimintaa, tiedättehän.

Ja joku edelleenkin puhuu paskaa, sillä nyt kerrospinta-alan kerrottiin olevan 12000 neliötä, kuin vielä eilen lainattu tietolähde kertoi sen olevan 20000. 40 %:n virhettä voinee pitää liian suurena jopa poliitikon tai virkamiehen tekemänä. Totuus selviää vain käymällä itse mittaamassa. Eli onko tilaa puolet vai kolmasosa kaapelitehtaan tiloista, sitä emme nyt tiedä. Selvästi vähemmän joka tapauksessa. Tuskin poistaa tilanpuutostilaa kokonaan, mutta helpottaa sitä.

Kun päivä tästä vähän pitenee, Tapani käy kameran kanssa Suvilahdessa ja näyttää teille kuinka hieno alue se on. Tässä alkajaisiksi satelliittikuva.

Tässä alkajaisiksi satelliittikuva.


Vertailun vuoksi Kaapelitehdas samassa mittakaavassa.

Ei kommentteja: