torstai 11. tammikuuta 2007

Ahneita, onko heitä?

Näin vaalien alla poliittinen kirjoittelu ja debatointi on tavallista vilkkaampaa. On ehdokkaita, joiden vaalisivuilla lukee ”Hei, olen xx vuotias kahden lapsen äiti Helsingistä. Olen sitä ja tätä ja teen niitä näitä, pidä tästä ja tuosta ja olen sitä mieltä että että. Olisi niin kiva jos äänestäisit minua, jotta ja sitä ja tätä....”

Sitten on niitä, jotka toimivat räväkästi ja pöyhivät oikein kunnolla, kuten Osku Pajamäki. Mies on kirjoittanut kirjan Ahne Sukupolvi, jossa hän syyttää suuria ikäluokkia vuosisadan kusetuksesta. Tapanikin kuuluu siihen ikäluokkaan, joka tulee kertakaikkisen kusetetuksi Oskun mielestä. Ja tarkemmin ajatellen, kyllä siitä itua on, ei ole Tapani tyhmyyksissään ihan tainnut huomatakaan.

Tapanille kävi kyllä jo opiskeluaikana selväksi, että maksettuja eläkerahoja ei ole olemassa. Me nyt työssä käyvät Tapanit ja muut tampiot maksamme pienestä palkastamme nyt eläkkeellä olevien eläkkeet. Homma toimiikin hienosti niin kauan, kuin maksajien ja saajien lukumäärät ovat jossain järjellisessä suhteessa toisiinsa. Oskun tarkoittamat suuret ikäluokat ovat niitä sotien jälkeen syntyneitä suuria ikäluokkia, jotka silmiinpistävästi kääntävät väestöpyramidin nurin päin. Millä helvetillä me vähälukuiset tarkemmin ajatellen maksamme heidän eläkkeensä, oikeasti?

No mutta, Osku on joko täysin väärässä, tai sitten hän on sohaissut ampiaispesää tavalla, joka näkyy ja kuuluu. Päätellen palautteen määrästä, laadusta ja negatiivisen palautteen antajien ikäjakautumasta, ampiaispesävaihtoehto on todennäköisempi. Joko sielläkään ei vaan tiedetä, tai sitten pelätään suuren kusetuksen tulemista julki. Kun lausuntoja tulee aina professorilta asti, ei tuo ensimmäinen vaihtoehto varmaankaan tule kyseeseen. Eli…

Suuri osa ihmisistä, kaikenikäisistä, ihan oikeasti luulee tietävänsä, että jokainen maksaa omat eläkkeensä. Jopa yliopiston kansleri Kari Raivio kirjoitti vastineessaan ”Ovat eläkkeensä maksaneet...” Ovat maksaneet kyllä eläkemaksut, mutta rahoista ei ole oikeasti säästössä kuin pieni osa, rahastoituna. Muut ovat menneet verojen mukana yhteiskunnan pohjattomaan kassaan ja sieltä edelleen julkiseen kulutukseen.

Osku puuttuu pätkätyöongelmaan. ”Pätkätöillä ei eläkkeitä makseta” kuului Oskun sunnuntaidebatti Hesarissa 17.12.2006. Pätkätöissäkään sinänsä olisi mitään pahaa, jos ne olisivat jatkuvia. Mutta eivät ole, eikä niiden varaan voi rakentaa tulevaisuuttaan. Pätkätyöt ovat usein niitä ns. paskatöitä, joista maksetaan paska palkka. Paskatyöt ovat sinänsä ihan ok, täysin hyväksyttäviä, ja töitä siinä missä muutkin. Paska palkka sen sijaan ei ole hyväksyttävä, mutta sitä paskatöistä maksetaan. Esim. siivoustyöstä, jossa sitten sen paskan palkan takia on ”työvoimapula”. Katsokaa nyt vaikka roskakuskeja. Aikaisemmin joka autossa oli kaksi miestä, joiden palkka oli kaikkea muuta kuin paska. Nyt autossa on vain yksi mies, jonka palkka on entistä paskempi.

Työvoimapula on toinen asia, johon Osku kajoaa. Sitä ei siis Oskun mukaan ole eikä ole tulossakaan. Pitsi tietenkin noissa paskapalkallisissa paskaduuneissa, kyllä niissä on työvoimapula, yllättävää, eikö totta. Siksi niissä roska-autoissakaan ei ole enää kuin yksi mies, joka nyt sitten joutuu hyppimään yhtä mittaa ratin takaa pihalle pönttöjä tyhjentämään. Näihin hommiin tarvitaan ehdottomasti maahanmuuttajia, jotka tekevät halvalla eivätkä valita pikkuasioista. Kaikki tavarat tuodaan jo halvalla jostain halpamaasta. Halpoja palveluita ei voi tuoda, joten tuokaamme palvelijoita!

Aluksi Oskun kimppuun hyökkäsi siis yliopiston kansleri Kari Raivio 24.12.2006 ilmestyneessä Hesarissa. Hän ilmaisee asiansa kursailematta: ”Pajamäki puhuu potaskaa.” No niin, tästä se lähtee! Aseinaan kanslerilla on tämän päivän opintotuki, ilmaiset opiskelut ja terveydenhuolto. Päälle vielä toteamus: ”Suuret ikäluokat ovat eläkkeensä maksaneet, ja heitä voi syyttää korkeintaan siitä, etteivät he suostu kuolemaan riittävän aikaisin.”

Että näin. Täytyy sanoa, että ilman kanslerin mainitsemia ilmaisia juttua, olisimme kusessa. Ei hän niillä voi ostaa omaatuntoaan vapaaksi Oskun syytöksistä. Onko se sitten kanslerin mielestä oikein, että Oskun kanssa samaa ikäluokkaa edustavan Tapanin ja monen muun eläkemaksut sekä eläkeikä nousee koko ajan? Pääsemmekö me koskaan eläkkeelle? Vähän voisi kansleri huolestuakin, sillä pystymmekö me oikeasti maksamaan kanslerin ja kumppaneiden eläkkeet kun se aika tulee? Entä jos emme?

Osku vastasi kanslerille 3.1.2007.

Sitten tammikuun 9. jyrähti, jälkeen yliopistosta, Vesa Kanniainen, kansantaloustieteen professori. Professorin tekstiä lukiessa vaikutti vahvasti siltä, että Osku puhuu aidasta, professori kommentoi aidan seivästä. Professori tuo keskusteluun suurten ikäluokkien perinnöt, jotka odottavat Oskun sukupolvea. Hienoa! Kunnes ensin raadetaan paskalla palkalla seuraavat pari vuosikymmentä, niin sitten saamme sen kaiken maallisen mammonan jonka suuret ikäluokat ovat meille rakentaneet. Mihin joudummekaan sen kaiken hyvän kanssa?

Uskooko professori, että ihan yksilötasolla homma kuittaantuu noin? Entä köyhien ja keskiluokkaisten vanhempien lapset, kaikki sisaret ja veljet. Heillekö riittää sen kaupungin vuokra-asunnon irtaimiston ja vanhan tojotan myymisestä saadut eurot kattamaan kaikki Oskun tarkoittamat epäkohdat? Entä sitten ne, jotka eläkkeelle jäätyään ottavat ”negatiivisen asuntolainan”, eli myyvät asuntonsa pankille osamaksulla, ja elelevät rahoilla herroiksi pistäen kaiken sileäksi, pahimmillaan vielä Espanjan auringossa, jotta varmasti kaikki fyffet menee Suomesta ulos. Millaisen perinnön heidän lapsensa saavat, arvon professori?

Ok, jos on iso osakesalkku, rahastosijoituksia, on suuri omakotitalo kalliilla paikalla, kesämökki tai pari, vene, matkailuauto jne. voi jaettavaa ihan oikeasi ollakin. Arvatenkin tällaisen perinnön saajilla ei ole alun pitäenkään mitään ongelmia. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Onko tällaista pakko sietää?

No muistihan professori mainita myös ”koulut ja opinnot”, on se niin hienoa. ”Te olette saaneet kaikki koulut ja kouluruuat ja muut systeemit ihan ilmaiseksi, joten kyllä te voisitte pitää turpanne kiinni ja maksaa meidän eläkkeet kaikki ihan kiltisti. Kyllä se teidän aikakin vielä koittaa sitten kun kuolemme ja saatte ruhtinaalliset perintömme, mitkä olemme varta vasten teille säästäneet. Tai no, sen saatte, mikä jää jäljelle kun ensin pistämme ranttaliksi.”

Puhuu professori asiaakin: ”Vanhojen ikäluokkien oikeus vanhuuden turvaan perustuu siihen investointiin, jonka he tekivät, jotta Pajamäen sukupolvi voisi tuottaa vuotuisen bkt:n.” Justiinsa. Professorin ikäluokat ovat taikoneet meille valmiiksi kaiken, jotta nyt voimme rauhassa painaa niska limassa niitä paskaduuneja paskalla palkalla ja maksaa kiltisti kaiken. Tämä on totta, näin se menee. Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin, sekin on ihan mahdollista.

En minä mistään mitään tiedä, paitsi sen, että näistä kolmesta Oskua meidän kannattaa kannattaa. Ainakin jos haluaa kannattaa jotakuta, joka on meidän suurten ikäluokkien jälkeläisten asialla. Miettikää. Tämä ei jää tähän.

Ymmärtääkseen Oskun ajatukset paremmin kannattaa lukea kirja ”Ahne sukupolvi”. Tervejärkinen lukija suhtautuu syytöksiin enempi kirjoitustyylinä kuin oikeina syytöksinä. Eihän nyt sentään kaikki suurten ikäluokkien edustajat ole mitään ahneita paskiaisia, vaan ihan tavallisia, rehellisiä ihmisiä, jotka ovat tehneet kaikki asiat niin hyvin kuin ovat osanneet. Pieni osa ikäluokasta on sitä valtaeliittiä, joka olisi voinut tehdä joitain asioita toisin. Viimeistään nyt ne virheet pitäisi tajuta, kun vielä on jotain tehtävissä, vaikka tekemättömäksi ei virheitä tietenkään enää saa.

Toivottavasti aihe herättää paljon rakentavaa keskustelua ennen vaaleja ja niidenkin jälkeen. Toistaiseksi rakentavuus on ollut vähän niin ja näin, mutta lähtökohdat ovat edelleen hyvät.

Niin, jonkin arvostelun mukaan kirjan kannessa on peniksen kuva. Vaan kun Tapanin mielestä siinä on ihan selvä mulkku.

Tutustu kirjaan - Ahne sukupolvi.

Oskun blogi: http://oskupajamaki.blogspot.com/

Ei kommentteja: