perjantai 12. tammikuuta 2007

Teksti-TV:n uutisia

Askeettisuudestaan huolimatta Teksi-TV on pitänyt pintansa muiden sähköisten medioiden rinnalla. Ehkä juuri askeettisuutensa ansioista. Kun sohvalla röhöttäessään vaivautuu kurottautumaan kaukosäätimeen, sen jälkeen tarvitsee selaamiseen vain toisen käden yhden sormen, niin tärkeimmät uutiset ovat helposti luettavissa, lyhyesti, että löytyy tärkeimmät asiat nopeasti ja helposti.

Teksi-TV näkyy netissäkin: http://www.yle.fi/tekstitv/html/P100_01.html

Muutama ote tämän päivän teksti-uutisista:

”Postin toiminta saa yhä kiitosta

Suomalaiset ovat tyytyväisiä postin
toimintaan, ilmenee liikenne- ja
viestintäministeriön teettämästä
tutkimuksesta.

Yksityishenkilöistä 73 % ja yrityksistä
66 % on tyytyväisiä postin toimintaan.
Edellisen kerran tyytyväisyyttä
selvitettiin vuonna 2004, ja tuolloin
yksityishenkilöistä postin toimintaan
tyytyväisiä oli 78 %, yrityksistä 84 %.

Tyytyväisimpiä ollaan aukioloaikoihin,
henkilökunnan ammattitaitoon sekä
kirjelähetysten kulkunopeuteen.

Tyytyväisyys postin jakeluun on hieman
laskenut.”

Eli vähän päivitystä kaikkien meidän kaikkien rakastamamme postin suosioon. Lyhyesti, kuten teksti-telkkarissa kuuluu olla. Postin toiminta saa yhä kiitosta, kaikki hyvin? Koko katastrofi selviää vasta tekstistä, lyhyesti, kuten teksti-telkkarissa kuuluu olla. Prosenttiluvut puhuvat karua kieltään. Suosio laskee kuin lehmän häntä, vapailla kilpailluilla markkinoilla toimiva yksityinen yritys olisi jo tuhon partaalla noilla lukemilla. Viimeinen lause vielä yrittää pelastaa tilanteen: ”Tyytyväisyys postin jakeluun on hieman laskenut.” Hieman on siis mittayksikkönä nyt määritelty. Yksityiselle ihmiselle se on 5 %-yksikköä, yritysmaailmassa vähän enemmän 18 %-yksikköä. Tapanin mielestä myös postimaksut ovat hieman liian korkeita, ehkä juuri sen 18 %. Jakelussa on vähemmän ongelmia kuin hieman, vain kaksi. Luvattoman usein Tapanin postiluukkuun tulee jonkun tuntemattoman ihmisen postia, jotka sitten joutuu kiikuttamaan itse perille. Toivottavasti kaikki tekevät samoin, ne kaikki, jonne menee postin mokien takia Tapanin postia. Ja se toinen ongelma, kovassa kiireessä ei aina lehdet tahdo osua luukusta sisälle, ja sen vuoksi ne on sitten rutattu epämääräiseksi möykyksi ja sullottu väkisin sisälle. Ehkä. Kiva oikoa ennen lukemista.

Seuraava uutinen oli tätä kirjoittaessa salakamalasti kadonnut näkyvistä. Näin se meni:

”Blue-1:n kone oli joutunut palaamaan kentälle savunhajun takia. Savua ei kuitenkaan löytynyt eikä matkustajille aiheutunut vaaraa. Kone on jo palannut liikenteeseen.”

Tämä oli ns. lyhyesti -uutinen muutenkin lyhyessä teksti-terveessä. Aivan sairaan hauskaa. :-D :-D :-D Kannattaisi pitää ovat ja ikkunat kiinni, ettei savut pääse karkuun. Tunnetusti suurin osa laitteista, sähkölaitteista kaikki, toimivat savulla. Jos se pääsee karkuun ei laite enää toimi. Lentokoneessa tästä olisi syytä huolestua, siksi vakava asia on savun päästäminen karkuun lentokoneen laitteesta. Asia voidaan ehkä ymmärtää, jos esim. laitteen valmistaja on asentanut laitteeseen näkymättömän savun, jonka löytäminen ja kiinni saaminen on luonnollisesti vaikeampaa kuin kalliimman, värillisen savun.

Seuraava uutinen ei ole hauska:

”Kiinaa uhkaa naispula

Kiinaa uhkaa naispula vuonna 2020.
Arvioiden mukaan tuolloin Kiinassa on
naimaikäisiä miehiä 30 miljoonaa
enemmän kuin naisia.

Kiinan väestö- ja perhesuunnittelu-
komission raportin mukaan epäsuhta voi
johtaa sosiaaliseen epävakauteen.

Vielä vuonna 2000 sataa tyttövauvaa
kohti syntyi 110 poikaa, kun
toissavuonna Kiinassa syntyi sataa
tyttövauvaa kohti 118 poikavauvaa.

Raportissa myönnetään, että yhden
lapsen politiikka on kehityksen
taustalla. Monien maaseutuperheiden
uskotaan abortoivan tyttösikiöitä.”

Kohta Kiinassa on siis 30 miljoonaa kiinalaista miestä, jotka eivät pääse jonottamatta naimaan. 100 tyttövauvaa 118 poikaa kohti on aika raju suhde. Mutta sitä saa mitä tilaa, Kiinassakin. Siitä tunnustus, että ongelma sentään myönnetään.

On kyllä syytä vähintäänkin USKOA, että tyttösikiöitä abortoidaan. Tapani uskoo, että siinä ei ole vielä kaikki. Mistä kummasta ne kiinan maaseudulla tietävät, onko sikiö poika vai tyttö? Kyllä se on ensin synnytettävä ja vasta sitten abortoitava. Heittää jyrkänteeltä alas, jättää petojen syötäväksi, tai ihan mitä vaan. Kiinassa onnistuu, näin voidaan uskoa. Oli suuri virhe myöntää Olympialaiset maahan, jossa on näin suuria ihmisoikeusongelmia.

Mutta toisaalta, tämähän on Kiinan sisäinen asia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Karua tuo väestötodellisuus Kiinassa. En ole kummemmin perehtynyt maan sosiaaliturvarakenteeseen mutta jos oikein ymmärrän, tyttölapsia hyljeksitään monessa kulttuurissa siksi että poika pitää huolta vanhemmistaan kun nämä eivät itse pysty. Olisiko vastaus vanhusten aseman parantamisessa yhteiskunnan suunnalta, mene ja tiedä. Sisäinen asia, niinpä. Arkijärjellä ajateltuna ihmisoikeusrikos, minusta. Kuten tyttölasten sukuelinten silpominen joissain kulttuureissa.

Kaj kirjoitti...

Ihmisoikeusrikos, ilman muuta, mutta kukaanhan ei uskalla tosissaan haastaa riitaa Kiinan kanssa.