perjantai 2. maaliskuuta 2007

Roskasta voimaa!

Postiluukusta tulla kopsahti raikkaan vihreän värinen esite, joka alkoi sanoilla:

YTV Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan hallitus on päättänyt vuonna 2006, että pääkaupunkiseudun jätteitä hyödynnetään energiantuotannossa.

Asian olisi voinut ilmaista myös näin:

YTV on päättänyt ryhtyä hävittämään jätettä polttamalla. Ratkaisuun päädyttiin kahdesta syystä: Joitain vuosia sitten strategiaksi valittu jätteen kompostointi meni päin persettä. Toiseksi olemme ihan kohta korviamme myöten kusessa Euroopan suurimman kaatopaikan (=Ämmässuo) kanssa.

Jätteenpolttolaitos on siis nykyään jätevoimala. Ei kuullosta niin pahalta. Kyläsaaren jätteenpolttolaitos pilasi jätteen polton maineen Suomessa vuosikymmeniksi. Se on aivan ymmärrettävää, kuka muistaa mustan savun tuprahdukset laitoksen jo edesmenneen piipun päästä Helsingin taivaalle. Eräs laitokselle työskennellyt henkilö kertoi, miten toisinaan käyttöhenkilökunta kilpaili keskenään, mikä vuoro saa ajettua eniten jätettä läpi työvuoron aikana. Lopputuloksena mustaa savua, sekä vähän pinnalta kärvennettyä jätettä tuhkaluukusta ulos ja kaatopaikalle.

YTV:n esitteet henki on sopivan hillitysti positiivinen. Oikein hoidettuna jätteen polttaminen on parempi vaihtoehto kuin kaatopaikkaläjitys. Polttolaitoksessa jäte palaa hallitusti. Kaatopaikalla bakteerit tuhoavat kaiken eloperäisen aineksen, tuottaen mm. suuret määrät metaania joka on paha kasvihuonekaasu.

Polttamalla saadaan mm. jätteen sisältämän muovin energia talteen. Kun öljyä kumminkin poltetaan, on aivan sama vaikka se on ensin käytetty jossain muovipakkauksessa ja vasta sitten poltetaan. Mitään jätemääriä oleellisesti vähentäviä menetelmiä tai käyttötapoja ei ole tähän mennessä ilmaantunut, joten on korkea aika siirtyä jätehuollossa Eurooppalaiseen tapaan toimia. Suomen Luonnonsuojeluliitto vastustaa jätteen polttamista, koska sen mielestä se vähentää jätteen kierrätystä. Tässä kohdin en ymmärrä Luonnonsuojeluliiton ajatustenkulkua. Jätteen polttamista ei pidä vastustaa.

Jätteenp... - siis jätevoimala tuottaa sähköä ja kaukolämpöä, jotka molemmat saadaan käytettyä hyödyksi. Sen vuoksi on edullista sijoittaa voimala lähelle asutusta, jolloin siirtoyhteydet jäävät lykyiksi, ja myös jätteen kuljetusetäisyydet ovat mahdollisimman pienet.

Toivottavasti hyvä hanke ei jälleen kerran viivästy ympäristön valituksen takia. Jakelussa ollut esite kyllä varmasti helpottaa asian julkista käsittelytä.

Ei kommentteja: