maanantai 26. helmikuuta 2007

Sipoo vaaliteemaksi?

Pääministeri ennätti sanomaan, että Länsi-Sipoon muuttaminen Itä-Helsingiksi, eli niin sanottu Sipoon ryöstö päätetään vasta seuraavassa hallituksessa. Nykyinen hallitus ei ota kantaa, saako naapurin tontille rakentaa vai ei.

Tuleeko tämä kovastikin muuttamaan vaaliteemoja? Onhan nyt äänestäjillä todellakin mahdollisuus valita ehdokkaansa sen mukaan, haluaako sallia sen naapurin tontille rakentamisen vai ei. Miten sitten äänestyksessä vaikuttaa puoluekuri jne. Mikä puolue ylipäätään kannattaa mitäkin? Viimeisin kysely minkä näin, jo aika kauan sitten, näytti kohtalaisen hyvältä, eli Sipoon itsenäisyys näytti turvatulta.

Keitä asia sitten voisi kiinnostaa, muita kuin Helsingin ja Uudenmaan ehdokkaita? Vaikka onhan toki Helsingin etujen turvaaminen siis kerta kaikkiaan koko valtakunnan ehdoton välttämättömyys, niin tärkeää se on niin. Että täällä on kaikki hyvin, on halpoja asuntoja ja mitä ikinä halutaankin, pitää olla vapaasti ihan kaikille, jotta muuten menee koko Suomi nurin. Siksi tämä meidän kylä-metropoli tarvitsee naapurinkin maat. Aivan varmasti asia siis kiinnostaa ehdokkaita halki koko Suomen. Ja äänestäjiä myös.

Ketkä siis liputtavat Helsingin puolesta, ketkä Sipoon? Kuinka tärkeänä kukakin asiaa pitää. Se selviää ainakin YLE:n vaalikoneesta,

http://www.yle.fi/vaalit/2007/vaalikone/

jonka toiseksi viimeinen kysymys kuuluu: ”Helsingin laajeneminen Sipooseen on oikeutettua, sillä pääkaupunki tarvitsee lisää maata asuntorakentamiseen.” Ehdokkaat ovat antaneet tähän vastauksen silloin kun ei vielä tiedetty, kumpi eduskunta asiasta päättää, vanha vai uusi. Nyt tiedetään. Pysyvätkö mielipiteet vielä samoina?

Helsingin olisi ehdottomasti pitänyt jättää Sipoo rauhaan, mutta vaatia sekä Vantaata että Espoota itselleen. Tämä olisi nyt käytetyn logiikan mukaan ollut aivan yhtä oikeutettua, mutta Helsingille monin verroin kannattavampi hanke. Olisi saatu valmiiksi kaavoitettua tonttimaata 150 000 asukkaalle, kun Sipoossa on vain kaavoittamatonta maata ja vain 40 000 asukkaalle. Lisäksi Vantaalla ja Espoossa on infrastruktuuri olemassa ja kertaluokkaa paremmalla tolalla kuin Sipoossa, joka on pelkkää metsää. Vantaa ja Espoo ovat jo nyt luonnolliset osat Helsinkiä, ja näin ollen kuuluvat ilman muuta Helsingin kylä-metropoliin. Vaan ei nämä järkisyyt taida riittää, Helsingillä ei ole munaa yrittää tasaveroiselta naapurilta anastaa, vain pienemmältään.

Mutta asian vaikutus vaaleihin on mielenkiintoista seurattavaa.

Eilen järjestetty kansanäänestys Sipoossa kertoo 93,2 % äänestäjistä vastustavan liittämistä. Tasapuolisuuden nimissä samanlainen äänestys pitäisi järjestää myös Helsigissä. Eivät taida uskaltaa, koska lopputolos voisi olla samansuuntainen.

Jotenkin minusta tuntuu, että tämä asia ei jää tähän.

Ei kommentteja: