sunnuntai 4. helmikuuta 2007

Liukas keli suisti auton ojaan?

Tapani on aina ollut sitä mieltä, että vikaa on ainoastaan kuskin päässä jos auto suistuu ojaan, oli keli mikä hyvänsä. Aina on hyvä keli. Jo Tapanin autokoulun opettaja, entinen rekkakuski, kommentoi uutista ”Liukas keli suisti rekan ojaan” sanomalla, ettei vielä ollut nähnyt rekkaa, joka suistuu ojaan jos sen laittaa liukkaalle tielle. Kyllä sitä pitää ajaa jotta suistuu.

Jos aamulla sataa lunta, näkee jo mielessään iltapäivälehtien otsikot: ”Sata peltikolaria pääkaupunkiseudulla.” Myös kesällä, pitkän sateettoman kauden jälkeen ensimmäinen rankkasade ”yllättää” autoilijat, ja taas rytisee.

Syykin on aivan selvä. Oli keli mikä hyvänsä, porukka ajaa aina samalla nopeudella, ja ihan samalla tavalla kuin kesällä. On aabeeässää, luistonestoa, kaikki vempaimet ja vehkeet ja lisävarusteet päälle. Mutta ne eivät auta yhtään, itse asiassa vain pahentavat asiaa, antavat aiheetonta luottamusta omiin taitoihin. Mitkään vehkeet eivät aja kuskin puolesta, ja juuri se, miten autoa kuuluu ajaa, se on tuntematon käsite useimmille kolaroijille. Mikäs siinä, kyllähän oman autonsa saa ajaa tuusan paskaksi vaikka joka päivä. Ongelma on siinä, että nämä samat idiootit vaarantavat törttöilyllään kaikkien muiden tiellä liikkuvien elämän. Ajakaa hiljempaa.

Jotta suhteellisuuden taju säilyisi, katsotaan mitä Amerikassa tapahtuu. Siellähän on kaikki mahdollista. Tapahtumapaikkana Portland, Oregon.



Ja ei, tuo ei voi olla mahdollista kuin huonoilla kesärenkailla. Niitäkään ei silti pidä syyttää mistään. Syypäitä kolareihin ovat ne kaikki ääliöt, jotka lähtevät kesärenkailla peilikirkkaalle jäälle. Piste.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Osuitpa taas asian ytimeen.
Itsellä ei ole edes korttia mutta ei maalaisjärkeen sitä tarvita. Vain pieni leikki-ikäinen pitää autoa elävänä olentona. Me muut tiedämme että siellä on ihminen ohjaamassa.

Voi kun useampi kuljettaja havahtuisi siihen yllättävään tosiseikkaan ettei ole yksin liikenteessä omistamallaan tiellä! Kun se ei tosiaan voi koskaan olla vain oma asia miten siellä ajaa. Ja paitsi kanssa-autoilijoita, on samassa viidakossa myös jalankulkijoita, pyöräilijöitä ym. jotka ovat aina altavastaajia auton kanssa lähikontaktissa.

Kaj kirjoitti...

Joku sanoikin osuvasti:

"Ne jotka ajavat kuin omistaisivat koko tien, harvoin omistavat edes autoa jolla ajavat."