Maanantaina 12.3. järjestettiin Sanomatalossa vaalitilaisuus, jossa näytti olevan paikalla enemmän ehdokkaita kuin potentiaalisia äänestäjiä. Äänestäjäkunnankin keski-ikä pikaisella silmäyksellä ylitti eduskunnan keski-iän, jotain 51 vuotta. Ihmekkös se, jos järjestetään mikä tahansa tilaisuus työaikana arkipäivänä, niin vieraiksi tulee niitä, joilla siihen aikaan päivästä on vapaata. Siis vähemmän työikäisiä ja opiskelijoita kuin eläkeläisiä. Enpä minäkään ehtinyt sinne kuin vähäksi aikaa.
Muuten tämän kaltaiset tilaisuudet ovat erittäin hyviä ja niitä pitäisi olla enemmän. Aiheet olivat kiinnostavia ja kaksintaistelu-asetelma tekee tylsästäkin asiasta kiinnostavamman. Itse asian lisäksi oppii tuntemaan väittelijöiden kyvyn toimia spontaanisti erilaisissa ennalta arvaamattomissa tilanteissa, mikä on kyllä poliitikon ominaisuutena kovin tärkeä. Show-taidoista on kiistatta apua asioiden hoitamisessa. Ei mahda mitään.
Yksi maanantainen taistelupari oli kokomustan Eero Akaanpenttilä ja demareiden Osku Pajamäki. Aiheena “Eläkeindeksi auki ja pienet ikäluokat maksumiehiksi?”
Aihe on peräisin suoraan Pajamäen kirjasta Ahne Sukupolvi.
Mitä siis tuli sanotuksi:
Tilaisuuden juontaja: Eero onko sinulle tuttu toi Oskun väittämä?
Eero Akaan-Penttilä: Kyllä on, mä olen lukenut Oskun kirjan läpi, tosin soveltuvin osin ja aika nopeasti, mutta kuitenkin.
Tästä on hyvä aloittaa. Luotetaan itseensä ja siihen, että väittelemään on kyllin hyvä lähteä vaikka sitten tutustumatta vastaväittelijän ajamaan asiaan. Kun kirjan on plärännyt kertaalleen niin se siitä. Itse asiassa, voiko harjoittaa vielä suurempaa piittaamattomuutta vastaväittelijän asiasta? Ehkä voi, en nyt vain keksi miten.
Seuraavaksi Eero kysyi Oskulta, onko tällä vapaaehtoista eläkevakuutusta. Sellainen on ”viisasta ja realistista”.
Siis alkamassa oli keskustelu eläkejärjestelmän toimivuudesta, ja se aloitetaan tarjoamalla vapaaehtoista eläkevakuutusta ja tullaan näin samalla myöntäneeksi eläkejärjestelmän toimimattomuus? Vai ymmärsinkö nyt kaiken aivan väärin? Nuorille ja työikäisille suositellaan eläkevakuutusta ja vapaaehtoista säästämistä sen lisäksi, että he maksavat vanhempien ikäluokkien eläkkeet. Tämähän on juuri se tilanne mistä Osku on puhunut koko ajan, että kärjistäen, nuoret vain maksavat mutta eivät saa mitään.
Osku Pajamäki: …meillä on todella nyt tällä hetkellä niin kovat vaateet ja velvotteet nuoremmille ikäluokille…
Eero Akaan-Penttilä: ...40-luvulla, viskyt, silloin oli omat vaateensa kanssa, älä, älä nyt poika parka vertaa keskenänsä ... viisaus tulee vähitellen, mä voin lohduttaa sua sillä…
Tätähän se keskustelun lähtökohtakin enteili. Ei tutusta aiheeseen, vaan valmistaudutaan pistämään jauhot suuhun omalla iän tuomalla arvovallalla. Vastaavaa ikärasismia on muuallakin valtakoneistossa. On asioita joista on ok, että nuoret puhuvat ja hoitavat. Sitten on niitä, joista heidän on parempi pitää näppinsä erossa. Olkoonkin, että ne koskettavat mitä suuremmissa määrin heitä itseään, kuten nyt tämä eläkejuttu.
Satun tietämään, että Stakesin pääjohtaja Vappu Taipale, 66, allekirjoittaa Oskun väittämät, on oikeasti lukenut hänen kirjansa kokonaan ja on mm. sitä mieltä, että meillä pitäisi olla enemmän Oskuja ajamassa näitä asioita. Entäpä jos Akaan-Penttilä olisikin kohdannut Sanomatalossa Vappu Taipaleen ja aihe olisi ollut sama, repliikitkin samoja, olisiko Eero silloin ruvennut tytöttelemään? ”Älä, älä nyt tyttö parka…” Ehkä ei, joten ikärasismisyytöksetkin tulivat ehkä näin todistettua. ”Kakarat hiljaa kun vanhemmat puhuvat!”
Ketä kiinnostaa, voi seuraavassa lukea huonolaatuisesta äänitteestä kirjoitetun Pajamäen ja Akaan-Penttilän väittelyn:
E = Eero Akaan-Penttilä
O = Osku Pajamäki
J = Tilaisuuden juontaja
J: Seuraavaksi pyydetään lavalle väittelemään teemasta eläkeindeksi auki ja pienet ikäluokat maksumiehiksi. Osku Pajamäki Sosiaalidemokraatit ja Eero Akaan-Penttilä kokoomuksesta. Tervetuloa.
Tässä vois hiukan esitellä kaksintaisteluparia: Osku Pajamäki on Helsingin kaupunginhallituksen jäsen, pyrkinyt eduskuntaan aikaisemminkin, nyt olet ehdokkaana ja tuossa kohahdutit syksyllä julkaisemalla kirjan Ahne Sukupolvi joka on aika paljon käyty läpi lehtien palstoilla ja radiossa ja varmaan televisiossakin ja sulla on ollut siellä monta kovaa väittämää sä sanot että tällanen hiljanen pätkätyösukupolvi on sorron ja riiston uhri. Pätkätöitä tekee 20 % väestöstä ja niistä 90 % on 15-44 -vuotiaita. Valtion velkaa olet kritisoinut paljon, se on 60 miljardia euroa suurin piirtein tällä hetkellä, mutta sä väität, että eläkevelka on vielä viis kertaa tätä suurempi, josta rahastot kattaa vain yks neljäsosan ja perusväittämä on se, että suuret ikäluokat, ahneet sukupolvet pakottaa nuoret maksamaan nää molemmat.
Eero Akaan-Penttilä, siis sosiaalivaliokunnan varapuheenjohtaja eduskunnasta, kansanedustaja, Espoon kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja. Myös luin lehdestä, että kun eduskunta keskusteli työeläkelainsäädännöstä joku aika sitte, niin käytit siitä aika kriittisiä puheenvuoroja ja olit sitä mieltä, että keskustelu oli aika huonoa, että tässä on meillä aika hyvät väittelijät. Eero onko sinulle tuttu toi Oskun väittämä?
E: Kyllä on, mä olen lukenut Oskun kirjan läpi, tosin soveltuvin osin ja aika nopeasti, mutta kuitenkin.
J: No silloin sulla on varmaan kysymys jolla sä voit haastaa ton Oskun, että ----- eläkeindeksi niin maksaako sen nyt tulevat sukupolvet vai -----. Ole hyvä ja siitä vaan väittelyä päälle.
E: Kiitoksia. Jos pitää ensimmäinen kysymys tehdä niin mä kysyn sen, että miksi Osku on niin katkera? Mikä takia sä luot tällaista negatiivista ilmapiiriä siihen nähden, että tässä on ihan erilaisista ikäkausista kysymys ja nyt maksussa olevat eläkkeet ne tulee tiettyjen lakien ja asetusten ja sopimusten perusteella jotka on jo 60-luvulla alun perin sovittu ja edes ne sopimukset eivät toteutunet sille ikäluokalle joka silloin niiden mukaisesti uskoen lähti töihin. Nyt on ihan eri aika ja tulevaisuuden eläkkeistä mä olen todennäköisesti aika lailla samoilla linjoilla sun kanssa. Esimerkiks, voisin kysyä hyvin henkilökohtaisenkin kysymyksen sulta niin, että onko sulla omassa eläketurvajärjestelmässä vapaaehtoista -----
O: Mä lähden liikenteeseen siitä, että mulla ei ole omaa eläketurvan vapaaehtoista tietä (?) järjestyksessä...
E: Miksi ei?
O: No, mun mielestä tää on aika erikoinen asia, että muille sukupolville taataan lakisääteinen eläke ja sit pitäis vielä nuoret, niin sanotusti pitkään työmarkkinoilla olevat ikäluokat jotka joka tapauksessa maksaa nyt noin 60 miljardin valtionvelan, sitä todella viis kertaa suuremman eläkevelan. Te ootte myynny pois viidentoista vuoden aikana 15 miljardia valtion omaisuutta, käyttäny sen pääosin veronalennuksiin, ja sitten katsotaan vielä, että olis jotenkin oikeudenmukaista, et nuoret ikäluokat työskentelee pidempään työelämässä, työskentelee pätkätöissä ja kerryttäis vielä omaa eläketurvaansa vapaaehtoisella säästämisellä...
E: Se on viisasta ja realistista.
O: Mutta se ei sukupolvien välisessä ketjussa, tässä oikeudenmukaisuudessa mitenkään oikeutettua. Kelle muulle suosittelet vapaaehtoista eläkevakuutusta, siis vanhuksilleko vai nyt alkaville eläkeläisille.
E: ...kaikille niille nuorille jotka ovat työelämään menossa tai työelämässä. Koko se systeemi...mikä on nykyinen työeläke... ja on ollut viime vuoden alusta voimassa, ikävää kyllä tekee elinaikakertoimen ja muiden kanssa tilanteen jota sä omassa kirjassakin referoit...
O: Mä oon tästä hyvin paljon samaa mieltä Akaan-Penttilän kanssa, että todella vuonna 2010 otetaan käyttöön elinaikakerroin, joka on leikkuri, indeksi, joka ei kosketa lainkaan ennen vuotta -48 syntyneitä, mutta leikkaa rajusti esimerkiksi -70 ja -80 luvuilla syntyneiden eläkkeitä...
E: Kyllä.
O: ...ja näin ollen … siis ..... lainsäätäjä, sosiaalivaliokunnan varapuheenjohtaja ilmoittaa tässä, että työeläkejärjestelmä ei toimi ja meidän pitää siirtyä vapaaehtoiseen säästämiseen.
E: Ei tartte siirtyä vaan ottaa sen lisäksi, jos sä haluat kunnon eläketurvan ittelles. Sinun ikäiset poliitikot nimenomaan halus nää elinaikakertoimet sinne ja mä yritin ... ... kysyä ovatko he laskeneet omat tulevaisuusansionsa ja heitä ei se ees kiinnostanut.
O: Minun ikäisiä poliitikkoja on eduskunnassa kyllä verrattain vähän täl hetkel ... mut mä lähden edelleen liikkeelle siitä, että meillä on todella nyt tällä hetkellä niin kovat vaateet ja velvotteet nuoremmille ikäluokille, eikö ole täysin...
E: ...40-luvulla viskyt, silloin oli omat vaateensa kanssa, älä, älä nyt poika parka vertaa keskenänsä ... (yleisö taputtaa) viisaus tulee vähitellen, mä voin lohduttaa sua sillä, että kyl sun krittiikki kasvaa kun sä katsot tätä --- parin kymmenen vuoden kuluttua niin sä kyllä mietit...
O: Niin mä huomaan sen, että tavallaan asetelma on se, että mä perehdyn asioihin ja yritän katsoa miten lakisääteinen työeläkejärjestelmä kohtelis kutakin ikäpolvea oikeudenmukaisesti ja vastaukseks mä saan suosittelun hankkia vapaaehtoinen vakuutus ja pojittelut .....
(yleisö taputtaa)
E: Elikkä et hyväksy sitä, että lakisääteisen eläketurvan lisäksi rakennat itsellesi omaa eläketurvaa, minusta se on järkevää ... eikä .... yhteiskunnan pitää hoitaa kaikki nämä asiat...
O: Edustaja Akaan-Penttilä, kenen oman ikäluokkasi ihmisen toivot myöskin täydentävän omaa eläketurvaansa nyt vapaaehtoisella säästämisellä?
E: Se on vaan .... se ei oo toivomusasia ollenkaan....
O: Me ollaan tästä tavallaan samaa mieltä, on ihan totta, että nuorempien ikäluokkien eläketurvaa on heikennetty radikaalisti. Elinaikakerroin tarkoittaa sitä, että jos 40-luvulla syntynyt laittaa eläkejärjestelmään euron, hän saa vastineeksi 1,6 euroa. Jos 70-luvulla syntynyt laittaa euron, hänen eläke-euronsa on 80 senttiä. Ja meille suositellaan vapaaehtoista säästämistä.
J: Eero, oletko samaa mieltä Osku Pajamäen kanssa.
O: Mä en tähän laskuun kyllä lähde nyt mukaan mitä sä tässä esitit. Mutta... mä ottasin ihan toisenlaisen lähtökohdan koko tähän keskusteluun ... eläkevakuutuksen johtava periaate siitä lähtien kun ... sen aikoinaan 60-luvulla laittoi pystyyn, kuuluu seuraavasti, se lukee eläketurvakeskuksen materiaalissa tänä päivänä, isojen vakuutusyhtiöiden materiaalissa, se sanoo suurin piirtein näin, et kun ihminen lähtee eläkkeelle ja hän ansioidensa mukaisesti saa tietynalaista eläkettä joka tulee maksuun, niin sen mitä hän kulutusta pystyy sillä noudattamaan ja tekemään niin periaate on se, että se sama kulutustaso suurin piirtein säilyy jatkossa vuosien saatossa. Ja nyt nykyisessäkään systeemissä tämä ei oo toteutunut, tätä ei Suomessa tällä hetkellä myönnetä, se on eläkeläisten suurin päänsärky ikävä kyllä, se on ihan eri asia Osku mistä sä puhut. Ja täs on niinku vaara et me verrataan myöskin nyt aikalailla ... vääriä...
J: ...keskustelaan siitä, että onko pienet ikäluokat maksumiehiä eläkeindeksissä...
E: ...osittain rahastoiva systeemi. Jokainen sukupolvi maksaa tiettyjä asioita ja tän voi repiä hajalle sillä lailla ku Pajamäki yrittää mutta...
O: Se joka on repimässä sitä hajalla on se joka suosittelee nuoremmille ikäluokille vapaaehtoista säästämistä.
E: Kyllä hyviä neuvoja täytyy antaa....
O: ....Akaan-Penttilä ja kolleegansa ei oikein .... lähestyä tietoisena siitä et kuinka tärkeä tämä sukupolvien välinen ketju on. Meillä on edelleen valtavasti niitä ihmisiä suurissa ikäluokissa, jotka uskovat ihan euromääräisesti maksaneensa oman eläkkeensä. Ja tämä ei pidä paikkaansa, meillä on rahastoitu noin neljännes, kolme neljännestä maksavat nuoret ikäluokat kun ovat työelämässä. Ja nyt täytyy vielä sanoo se, että alkava eläkkeet, eli ne jotka tänään ja seuraavien vuosien aikana jäävät eläkkeelle, niin nää alkavat eläkkeet on noin 66 % nettotuloista. Puhutaan siis aivan eri luokan eläkkeistä kuin ... ...nyt Eero Akaan-Penttilä olisi myöskin niin kun romuttamassa koko työeläkeuudistuksen purkamalla niin sanotun taitetun indeksin eli luomalla kolmen miljardin lisämaksupaineen nuoremmille ikäluokille, pitääks tää paikkansa?
E: Ensinnäkään mä en oo romuttamassa tätä järjestelmää jota mä oon itse ollu lainsäätäjänä vaatimassa. Kolmen miljardin summa on semmonen uhka joka ... ovat ... 20 vuoden päästä, se ei ole tätä päivää ollenkaan. Jos halutaan, jos meidän poliittinen järjestelmä kolmikanta ja myöskin isot päättäjät eduskunnan ulkopuolella haluasivat, meidän maassa voitais aivan hyvin siirtyä taitetusta ihdeksistä tasaindeksiin. Se on 0,1 % ....työeläkemaksuihin per vuosi ja merkitsee 150 miljoonaa euroa ensimmäisenä vuonna, toisena tulee 150 lisää, se on 300, kolmantena taas, se on 450 miljoonaa euroa. Mutta Osku, siinä vaiheessa voitais ottaa käyttöön sama systeemi kuin Sveitsissä, siellä valtioneuvosto haluaa olla mukana näissä, millä tasolla eläkkeet on, miten niitä ihdeksiä seurataan. Meillä tätä ei haluttu, mä olen kyselytunnilla ... ministereiltä tämän vahvistanut. Meillä tyydytään siihen, että lainsäädännön sisällä on tietyt prosentit ja niillä mennään ... eivät ota vastuuta tästä niin kuin pitäis, joten periaatteet kuten sanottu on väärin päin. Se olikin hyvä että tästä voidaan puhua.
J: Miten vastaat Osku Pajamäki?
O: Työeläkejärjestelmän edes jonkun tasoinen oikeudenmukaisuus perustuu tähän taitettuun indeksiin, siis siihen, että nykyiset eläkkeet seuraavat 80 %:sti kuluttajahintoja ja 20 %:sti ansiotasoindeksiä. Jos tämä palautettaisiin 50-50 puoliväli-indeksiin, niin edustaja Akaan-Penttilä, niin ihan elinkeinoelämän keskusliiton tutkumusten, siis --- ja Lassilan mukaan seuraavan 20 vuoden aikana ---paine on 3½ miljardia, se tarkoittaa nuoremmille ikäluokille veroluontoisen maksun, eli työeläkemaksun huikeaa nousemista. Tässä tilanteessa jossa muutenkin on kilpaillut työmarkkinat, pätkitty työ, silloin ei voi muuta sanoa kuin että nuoret ikäluokat eivät pysty silloin maksamaan, eivät omaansa eivätkä muiden eläkkeitä. Nämä ovat romuttamassa tätä järjestelmää---
E: Ei, ei, ei ole romuttamassa ---- Mä kerroin äskön sulle just tavan, jos halutaan, jos Suomen poliittinen hallitus haluaa se voi ottaa toisen tavan käyttöön. Tämä ei romuta mitään järjestelmiä, mut näin on väitetty ja näin saadaan ihmiset uskomaan että ---.
J: Mut ilmeisestikin yhtä mieltä ollaan kuitenkin siitä, että yhä enemmän pienet ikäluokat joutuu suurten ikäluokkien maksumiehiksi. ---korotetaan pikku hiljaa --- paineet on kovat ja jostain se raha on otettava.
E: Paineet on kovat, ilman muuta, mutta tässä on kysymys niistä lupauksista jotka aikanaan on tehty, veli hyvä sulla pitäs olla semmonen luotto omaan eläkejärjestelmääs, että sä oot nyt töissä tästä 40 vuotta tai 30, sä voit luottaa että sulla aikanaan tulee maksuun se mitä sä nyt kuvittelet. Nyt me puhutaan niistä ihmisistä jotka on olleet eläkkeellä jo 20 vuotta ja joilla on aivan eri edut kuin mitä he aikanaan luulivat. Se ei oo toiminut heidän --- se on ihan päinvastainen kuin mitä se näyttää ---. Ja ennen kaikkea, ei Suomessa pidä, meillä ei oo koskaan ollu niin paljon rahaa tässä maassa kuin nyt -----.
J: Pyydän, puheenjohtajana huomauttamaan, että nyt puhutaan siitä, että eläkaindeksi on auki.ja ovatko pienet ikäluokat joutumassa maksumiehiksi.--- Osku Pajamäki on myös sanonut, että valtion omaisuuden myynti on vastuutonta suurilta ikäluokilta. Se on kansallisomaisuutta ja myytyä ei saada takaisin. Tää on ollut puskuri, jolla on voitu ---- eläkejärjestelmiin. Haluatko vastata tähän Eero Akaan-Penttilä? Onko se ollut vastuutonta?
E: ------ en lähde sanomaan, että se olis ollu vastuutonta. Totta kai sitä saa rakentaa tällasen uhkakuvan, mutta minä olen kyllä eri mieltä.
J: Mitä sanoo Osku Pajamäki?
E: Niin siis mä en rakenna uhkakuvia vaan koitan tehdä hyvin selväks sen, että sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ei toteudu työelämässä, se me tiedetään. Pätkätöitä tekee 90 %:sesti 15-44 vuotiaat. Sen lisäksi tää ikäluokka, siis pienet hiljaset ikäluokat, joka tapauksessa maksaa valtionvelan, joka tapauksessa maksaa eläkevelan, ja meiltä puuttuu tämä puskuri joka olis kenties ollu tarpeen jossain vaiheessa. Eli valtion omaisuutta on myyty 15 miljardilla ja se on sijoitettu suurten ikäluokkien viimeisinä työvuosina veronalennuksiin. Ja se tuntuu niin kun yhtälönä täysin järjettömältä.
E: No tähän voidaan sanoa, että sun puoluees on ollu hallituksessa 8 vuotta myymässä näitä, että kerro tää sama asia sitten heille.
(yleisö taputtaa)
O: Mä olen kirjassani kertonut pyrkinyt kertomaan sen ihan kaikille.
E: Mä haluaisin tähän loppuun vielä sanoa sen, että ikäluokkien välinen vastakkainasettelu on musta erittäin valitettavaa. Se on ihan niin kuin sä et lähihistoriaa tietäs minkälainen oli 40-luvulla perhetilanne, meillä oli sotaorpoja, meillä oli sotaleskiä, tosi ankeat taloudelliset olosuhteet. Koko se ikäpolvi ponnisti sieltä ja rakensi tämmösen Suomen mikä meillä nyt on. Kyllä niistä pitäis olla kiitollinen näistä asioita, eikä vääristää----
J: Eero Akaan-Penttilä puhuu varmaan viisaita sanoja, mutta tämä on myös se teema jonka Osku Pajamäki on saanut silmilleen siitä asti kun sä tän kirjan julkaisit. Vaikka olis halua puhua eläkeindeksistä ja sen maksusta, niin tän sä saat aina silmilles. Mitä sä vastaat tohon?
O: Niin siis, mä olen tavallaan nyt ymmärtänyt sen , että kun en ole hiihtänyt siis kouluun joka aamu, niin se oikeuttaa siihen että omaa ikäluokkaani saa kohdella yhteiskunnallisessa päätöksenteossa aivan millä tavalla tahansa.
(yleisö taputtaa)
E: Joo, se on ihan ihmeellinen periaate.
J: Otetaan yks kysymystä...
Y: Ja Osku Pajamäelle kaksi kysymystä. Tietääkö hän sen, että nykyisin eläkkeellä olevat maksoivat vuosikymmeniä omasta palkastaan saadakseen kansaneläkkeen pohjaosan? Kymmenen vuotta sitten se poistettiin, eli jokainen eläkeläinen on menettänyt noin 12000 euroa noin kymmenen vuoden aikana. --- Vielä toinen kysymys, tietääkö Osku Pajamäki ketkä maksoivat meitä edeltävien sukupolvien eläkkeet? Me maksoimme silloin kun se oli meidän vuoro, nyt on teidän vuoronne.
J: Osku ole hyvä.
O: Mä alotan viimesestä kysymyksestä. Tiedänkö, että suuret ikäluokat maksoivat edeltävän sukupolven eläkkeet. Tiedän. Edeltävä sukupolvi oli kansaneläkkeen varassa, työeläkejärjestelmä alkoi vasta 60-luvulla. Nyt minun sukupolveni tulee maksamaan niiden eläkkeet jotka ovat olleet koko työuransa aikana, koko yhtenäisen työuransa aikana työeläkejärjestelmän piirissä, ja jonka eläkkeet näin ollen ovat selvästi suuremmat. Vastaus toiseen kysmykseen, tästä kansaneläkkeen pohjaosasta. Niin kun sanottu, mä oon käynny nää laskelmat jotka mulla on ollu, hyvin huolellisesti läpi. Ja käyttänyt vain ja ainoastaan työeläkevakuuttajien ja eläketurvakeskuksen laskelmia ja molemmat laskelmat osottaa hyvin selkeästi sen, että nuoremmat ikäluokat joutuvat aivan eri luokan maksumiehiksi eläkejärjestelmässä kuin suuret ikäluokat, ja sen lisäks meillä on vielä tulossa uusia haasteita, jos herra Akaan-Penttilä halut vielä avata eläkeindeksin, johon on piaatteessa pohjautunut koko työeläkejärjestelmän oikeudenmukaisuus ---. Nää on suuria velvoitteita, puhutaan valtavista miljardiluvuista.
J: Annetaan Akaan-Penttilän vielä vastata....
A: Toteaisin vielä sen, että tämä taitettu indeksi on johtanut siihen, että henkilöllä jolla tuli 20 vuotta sitten 60 % palkasta eläkettä, se on supistanut sen nyt 42 %:iin. ...sehän on näissä ihdekseissä----harva muistaa että....64 indeksit oli sidottu täysin palkkoihin. 70-luvulla tuli muutos, jossa ne sidottiin puoliksi hintakehitykseen puoliksi palkkoihin, ja vuonna 96 laman jälkeisissä tunnelmissa tuli tää taitettu indeksi, jolloin annettiin ainakin hyvin yleisesti käsitys, se on väliaikanen, se poistuu. Nyt se on kaikille pysyvä vaihtoehto, ja professori Pentikäinen, joka oli Ilmarisen toimitusjohtaja sillon kun tämä eläkejärjestelmä luotiin 40 vuotta sitten, ja 90-luvun lopulla se tuli ulos julkisesti monta kertaa ja sanoi, että pitää eläkkeissä siirtyä takaisin palkkasidonnaisuuteen. Tämä on siis monimutkainen kokonaisuus. Koko Eurooppa on täynnä näitä, jossa on pelkästään elinkustannusindeksi, ja me olemme tässä välimaastossa, mutta kun elinkustannukset eivät ollenkaan seuranneet palkkakehitystä niin...
J: Oskulta yks ihan lyhyt kommentti.
O: Eläkeläisten ostovoima on pysynyt samana, mutta minusta suuren ikääkuokat saavat.... (yleisö kohahtaa)... kuluttajahintaindeksi ja eläkkeet joka tapauksessa seuraavat.
E: Mutta mä voin teille kaikille sanoa, että me ollaan Oskun kanssa sovittu, että me jatkamme näistä keskustelua, ja ainakin siitä tapauksessa, että --- eduskuntaan....
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti