tiistai 13. maaliskuuta 2007

Kantaako masinointi mäelle?

Arkadianmäelle. Masinointi on tässä yhteydessä uusi termi suomenkielen sanastossa. Kun uutta, kohtalaisen totaalisesti metsään mennyttä tekijänoikeuslakia sorvattiin, aiheesta nousi aktiivinen kansalaiskeskustelu netin välityksellä, jolla pyrittiin vaikuttamaan päättäjiin. Kansanedustajat saivat tuhansittain sähköposteja, joissa vaadittiin muutoksia lakiesitykseen. Tuolloin kulttuuriministeri Tanja Karpela totesi sähköpostien suuresta määrästä:

Karpelan mukaan viime päivien kohussa vaikuttaa olevan kyse "jonkinnäköisestä masinoidusta kampanjasta tietyiltä tahoilta". (http://www.kaleva.fi/plus/index.cfm?j=507946)

Tapanikin lähetti kahdelle kansanedustajalle hyvin lyhyen ja asiallisen viestin. Kahdelle, joita olen joskus perättäisissä vaaleissa äänestänyt. Kumpikaan ei vastannut, eikä kumpikaan sen vuoksi tule saamaan enää ääntäni.

Mutta se masinointi? Tekijänoikeuslakihan on epäonnistunut. Siitä yritettiin selittää edustajille, joiden enemmistöllä ei ole hajuakaan miten musiikkia tänä päivänä käytetään. Niitä mustia n. 30 cm kokoisia kiekkoja ei enää käytetä. CD:tkin alkavat saada kilpailijoita. Mutta suojattua CD:tä ei saa kopioida. Jos vaikka haluaa siirtää musiikin CD:ltä MP3-soittimeen, syyllistyy rikokseen. Jos pyytää kaverilta apua musiikin siirtämiseen, kaverikin syyllistyy rikokseen, jos erehtyy neuvomaan miten kopiosuojaus ohitetaan. Tämä voidaan tulkita sananvapauden rajoituksena. Ja kuka sitä valvoo, mitä esim. puhun puhelimessa kaverin kanssa? En saa kertoa tietämääni asiaa kopiosuojauksen ohittamisesta.

Nyt kuitenkin Mikko Rauhala, joka edustaa ”tiettyjä masinointi-tahoja” on ehdolla eduskuntaan. (http://www.vaalimasinointi.org/) Asiahan on sikäli hauska, että kun ministeri meni syyttämään tiettyjä tahoja masinoimisesta, voikin käydä niin, että masinaattori on kohta samassa kansanedustuslaitoksessa ministerin kanssa. Kuinkas suu sitten pannaan?

Sitä paitsi, olen kokenut itseni loukatuksi kun siis minunkin kahta sähköpostiani on syytetty masinoinnin tuotokseksi. Kiitti taas vit....

Tekijänoikeudet ovat ok. Tekijänoikeuslaki ei ole ok. Tehkää jotain! Tapani kannattaa lämpimästi kaikenlaista masinointia kaikista asioista joissa on jotakin pielessä, ja joihin kukaan ei näytä puuttuvan. Masinointi on kansalaisoikeutemme!

http://www.masinointi.org/

Jos ette minua usko, Google kyllä tietää. Menkää Googleen (http://www.google.fi), laittakaa hakusanoiksi turha lehmä ja painakaa Kokeilen onneani. Se on siinä.

Ei kommentteja: