keskiviikko 17. lokakuuta 2007

Hoitsujen ammatinvalintakysymys

”Itsehän ovat ammattinsa valinneet.” eli ”ammatinvalintakysymys”, näinhän on sanottu. Mikä sitten närästää, jos hoitajat nyt päättävät sanoa itsensä irti ja vaikka vaihtaa sitä ammattia, kun se kerran on ammatinvalintakysymys. Loogista, eikö vain?

Irtisanoutuminen on loppujen lopuksi aika nerokas työtaistelutoimi. Kun nyt jo suunnitellaan miten loparin ottaneet hoitajat korvataan ”ostopalveluilla” yms. niin mistä kuvitellaan tuhansien hoitajien korvaava työpanos ostettavan? Eiköhän se alaa vaivaava työvoimapula siinä vaiheessa valkene päättäjillekin.

Mutta siis se korvaava palvelu? No mutta, helppoa! Kaikki ne irtisanoutuneet hoitajat tietenkin siirtyvät saman tien sinne palveluja tarjoavan yrityksen palvelukseen, ja homma jatkuu. Paitsi että pakkotilanteessa voivat ensin itse sanella palkkansa ja muut työehdot. Jos oletetaan kysynnän ja tarjonnan lain pätevän tässäkin, niin asia on päivänselvä.

Koska hoitajien palkat ovat huonot, ei alalle ole tunkua, joka yhteiskunnan säästötoimien lisäksi johtaa yksittäisen hoitajan työmäärän lisääntymiseen. Joka johtaa uupumukseen ja oikeutetusti palkankorotusvaatimuksiin. Jotka taasen johtavat työn teettämiseen entistä vähemmällä henkilöstöllä jne. jne. Tämä umpisolmu on avattava aivan lähitulevaisuudessa. Tilanteesta kärsivät vanhukset, sairaat, lapset ja kaikki, koska KAIKKI tarvitsevat jossakin elämänsä vaiheessa hoitoa. Eläkepommi muuttuu jatkossa hoitopommiksi, kun suuret ikäluokat vanhenevat.

Niin, ja jos suurempi osa hoitajista olisi miehiä, tuskin tällaiseen tilanteeseen oltaisiin ajauduttukaan. Niin ne paperiduunaritkin ovat saaneet tahtonsa läpi. Onhan kuitenkin ihmisten hoitaminen tärkeämpää kuin paperin vääntäminen. Onhan?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukavaa kun taas päätit päivittää, silloin tällöin olen käynyt kurkkimassa. Henkilökohtaisesti ihmettelen että alalle on riittänyt edes tämä määrä opiskelijoita vuosittain kun olosuhteet junnaa paikoillaan vuodesta toiseen. Omaan valintaan on silti raukkamaista vedota vasta-argumenttina; on hurskastelua puhua työn arvostuksesta jollei työstä olla valmiita maksamaan

Kaj kirjoitti...

Moi! Kiva kun käyt kurkkimassa.

TEHY-tilanne saa yhä käsittämättömämpiä ulottuvuuksia. Pakotetaan töihin ja yllytetään eroamaan TEHYstä. Raukkamaista, todella. Tänään julkaistu mielipidemittaus kertoo 61 % ihmisistä kannattavan TEHYn toimia, ja vain 25 % on vastaan. Eiköhän se kuntatyönantajalta kohta hymy hyydy ja vitsit käy vähiin.

Anonyymi kirjoitti...

Jos asian saa rahalla hoidettua, luulisi työnantajan tuntevan vastuunsa potilaista ja tarjottava hoitajille töitä alalle houkuttelevilla liksoilla. Maksan mielelläni lisää veroja jotta hoitajia saadaan riittävästi. Ai, miksikö? No tätä kirjoittaessani minulla on takanani pari päivää Meikussa, en voi olla kuin kiitollinen saamastani hoidosta.