tiistai 3. huhtikuuta 2007

Järkeä digitelkkariin!

Vihdoinkin, jotain järkeä aivan käsittämättömään asiaan digi-tv-touhussa. Yle on periaatteessa kieltänyt keskusdigiboksit. Siis sellaiset viritykset, että taloyhtiön antennikeskuksessa olisi digiboxeja, jotka muuntaisivat signaalit perinteiseen analogiseen muotoon joka sitten tavalliseen tapaan jaettaisiin talon antenniverkossa. Katsojat eivät siten tarvitsisi mitään boksia itselleen. Näin se saa tehdä, koska “kaikilla pitää olla oikeus aitoon digi-signaaliin.” Luulisi Ylelle olevan se ja saman, millä tavalla ohjelmia katsotaan, kunhan katsotaan. Saattaa vielä käydä niin, että analogisen lähetteen loputtua kaikki eivät katso ollenkaan. Oikeasti, mitä hiivattia se siis kuuluu Ylelle, miten kuva jokaisen telkkariin tulee ja miten signaalia väännetään matkan varrella? Ei ymmärrä…

Jokin aika sitten sairaalat saivat “erityisluvan” keskusdigiboksin käyttöön. Ei tarvitse siis sairaaloiden hankkia satoja digibokseja, jokaista telkkaria varten omansa. Mitä siitäkin olisi tullut? Jokaista telkkaria varten olisi sen jälkeen ollut kaksi kaukosäädintä. Kuka niitä olisi osannut käyttää? Olisi saattanut jäädä kauniit ja rohkeat näkemättä enemmän kuin yhdessä sairaalahuoneessa. Puhumattakaan kustannuksista.

Tänään Yle antoi ymmärtää, ettei se tule puuttumaan asiaan, vaikka taloyhtiöt noita keskusbokseja hankkisivatkin, kunhan alkuperäinen digisignaalikin on kaikkien saatavilla. Näin, jotta kaikki “digipalvelut” olisivat kaikkien halukkaiden käytössä. Siis mitkä digipalvelut? Kuva näkyy ja tekstiteeveekin, mitä muuta? Sähköinen ohjelmaopas? Onhan se hyvä, että Yle kantaa vastuunsa, ja haluaa varmistaa kaikkien varmasti näkevän myös ohjelmaoppaan niin halutessaan. Ilman sellaista kun ei vaan voin olla.

Mutta kumminkin, KIITOS YLE! Juuri tällaista kaupunkilaisjärkeä tarvittaisiin tässä maassa muuallakin. Ja paljon.

Ei kommentteja: